Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Ett vitt till blinierna

10.02.2012 12:47 | Skriven av Linda Forssell i Vita viner

Blinier är förutom festliga också mättande i vinterkylan, och februari månad är deras absoluta högsäsong. De klassiska tillbehören är hackad lök och smetana, kallrökt lax och rom eller kaviar. Vill man kan man också servera diverse röror och svampsallad till – det finns en uppsjö recept på nätet att googla sig fram till.


Då det gäller drycker är smaken delad. Många tycker att mineralvatten eller öl samt en vodka därtill är det enda rätta, medan andra ( såsom undertecknad) är för mesiga för starksprit och föredrar vin. Själv tycker jag att nånting mousserande, må det sen vara champagne eller ett förmånligare alternativ, är vansinnigt gott till, men det finns också många stilla viner som passar bra. Huvudsaken är att man väljer ett vin som har tillräckligt med syra för att skära igenom de feta smakerna, och gärna tillräcklig intensitet och frukt för att matcha smakmångfalden.

Till veckans vin har jag således valt en tysk Riesling från Rheingau, Schloss Schönborn Riesling Trocken. För en knapp tia får man en elegant syrlighet, diskreta honungstoner och en pigg fruktighet i bakgrunden som domineras av äppel, päron och lite persika. Man har rätt att förvänta sig prov på yrkeskunskap från ett vinhus med anor som daterar ända tillbaka till 1300-talet – långt före nya världen ens upptäcktes – och ni lär inte bli besvikna om ni korkar detta till era boveteplättar, jag lovar.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar