En venetiansk afton i februari
17.02.2012 10:38 | Skriven av i Röda vinerJag har snöat in lite på italienska viner den senaste tiden, men det hjälps inte. Landet ifråga kan nämligen uppbringa en sällan skådad diversitet i sina viner, och risken att tröttna är ganska minimal. De flesta vindistrikten i Italien har någon speciell pärla att blända omvärlden med, och skulle man vara så blasé att de inte intresserar mera så finns det även ett oändligt antal små producenter som ständigt söker efter nya innovationer och sätt att utmärka sig på i den annars rätt konservativa rådande vinkulturen.
Dagens vin är en långlivad favorit från Veneto i nordöstra Italien.
Sartori Regolo 2007 kostar 14 euro på Alko, och görs på en av de vanligaste venetianska druvsorterna Corvina. Att göra viner på enbart denna druva förekommer inte så ofta, för det mesta ingår den i en blend tillsammans med andra sorter. Vinet är dessutom gjort med den så kallade Ripassometoden, vilket betyder att vinet genomgår en andra jäsning på resterna av torkade druvor som man gjort Amarone eller Recioto på. Smaken är därför rätt fyllig, och liksom doften, en tilltalande blandning av robust kryddighet och mjuk frukt. Förutom söta körsbär och lätta inslag av salvia kan man ana strama ekiga toner och få njuta av en lång, mjuk eftersmak.
Då jag sade att denna favorit var långlivad, så borde jag eventuellt precisera att det var för några år sedan jag upptäckte den. Familjen Sartori har däremot hållit på och trollat fram viner sedan 1898, då Pietro Sartori köpte sig
en bit mark med tillhörande källare. Hans plan var nämligen att bli självförsörjande när det gällde att förse sina hotellgäster med vin. Och sen dess har det rullat på tills denna dag då företaget fortsättningsvis är familjeägt – fint va!
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.
Kommer in via din andra blogg och kollar veckans vintips. Vi har varit insnöade på italienska viner i fem år snart, så kommer säkert att testa denna. Tack.
Huj, alltså detta.
Då har ni säkert ganska bra koll redan, men hoppas ni ändå har nytta av mina tips! 🙂
Nu lärde jag mej nåt nytt igen, tack! Trodde Ripasso betydde nåt helt annat.
Men det är också en del av charmen med vinvärlden – man lär sig nytt hela tiden och det finns inte många som kan kallas fullärda.
Du gör det lätt för en att prova nya viner! Tavk för tipsena och de utförliga beskrivningarna som är lätta att förstå
Tack, det var en fin komplimang!
Vi körde en födismiddag igår – mamma fixade menyn och jag ordnade fram vinen. Till huvudrätten, örtmarinerade ”lambracks” blev det detta rödvin, ett riktigt gott och prisvärt val! Fruktigt utan att vara tråkigt.
Smakade gott på kvällen till wordfeud matcher också.