Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Ned, Henry och jag

24.02.2012 11:20 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

Det australiensiska vinhuset Hewitson´s, grundat år 1998, har kanske inte så många år på nacken mätt i vinodlarmått, men framgångarna har inte låtit vänta på sig. Många av er känner redan till de förmånligare Baby Bush och Miss Harry, medan Ned & Henry´s Syrah Mourvèdre Barossa Valley 2010 eventuellt är obekant. Det fås med några enkla manövrar på internet från Alkos beställningssortiment, kostar strax under tjugolappen, och är väl värt de några dagarnas väntetid innan man kan plocka upp sin butelj.

Vinet är till största delen gjort på Shiraz-druvan, vartill en skvätt Mourvédre blandats i för lite mer struktur och örtighet. I smaken känner man också tydligt de solvarma, fruktiga Barossa-dragen med inslag av körsbär och plommon. Den franska eken som vinet lagrats på i totalt 15 månader ger sig till känna som jämna, silkiga tanniner, och helhetsintrycket är balanserat och behagligt. Viner med 14% alkohol kan stundvis kännas alltför maffiga, men Ned & Henry´s känns trots det väldigt matanpassat och lätt. Ett harmoniskt och smidigt vin som inte behöver pantas på, men som borde klara en lagring på ytterligare fem till sex år.

Jag bjöd över några vänner på middag, och serverade dem förutom detta vin även en kryddig lammgryta med ris och  en grön sallad – väldigt lyckat! Gillar man inte lamm kan jag tänka mig att även en klassiskt grillad biff skulle passa utmärkt till.

Och nu kanske ni ännu undrar om namnet -jo, de två pojkarna är Harriets, dvs Miss Harry´s, äldre bröder.

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

 • Maria says:

  Vad innebär förresten Barossa i det här sammanhanget? Är det alltså området eller något annat?

  • lindavforssell says:

   Hej Maria! Jo, jag syftade alltså på området Barossa Valley, och det varma och torra klimatet där som ofta ger rejält med frukt och intesitet till vinerna (och speciellt Shiraz, som passar bra att odla just där).

 • Olivier says:

  Hej, hade inte hört om det här Hewitsons vinet förut, så att tack för att du skrev om det. Har själv smakat på Baby Bush (min Hewitsons favorit 🙂 och The Mad Hatter, 100% shiraz. Det här sistnämnda är förtjusande och gott förstås, men vinet behöver också lagras i några år… Fick du förresten smaka på deras Old Garden Mourvèdre som kommer ut i Finland men bara i små mängder? ;o)

  • lindavforssell says:

   Hej Olivier, jag har nog en flaska Old Garden i hyllan, men har dessvärre inte smakat på det ännu utan sparar det till ett lämpligt tillfälle. Den som är nyfiken kan alltså beställa även det från alkos beställningssortiment!