Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Lättsmält

02.03.2012 09:38 | Skriven av Linda Forssell i Vita viner

Den senaste veckan har halva familjen legat däckad i vintermagsjukan, och jag själv har varit betydligt mer sugen på röd jaffa och Resorb än på vin. Nu har vi ändå alla återhämtat oss såpass mycket att vi kan inleda veckoslutsfirandet med en skön bastukväll och lite sushi därpå då barnen lagt sig.

Till det väljer jag ett vin min syster introducerade mig till i december, det chilenska vita Anakena Ona Viognier Riesling Chardonnay, 13,90 €. Grunden till den här krispiga vita 3-druvsblenden lades då skolkamraterna Felipe Ibáñez och Jorge Gutiérrez räknade ihop sina inbesparingar och planterade Viña Anakenas första vingårdar år 1999 i Alto Cachapoal. Namnet Anakena kommer från den palmbevuxna sandstrand på Påskön där Thor Heyerdahl reste sin första stengubbe år 1955.

Bilden lånad från easterislandtourism.com

Namnet är tänkt att leda associationerna till Chiles rena luft och natur, och vännernas målsättning var att även låta detta återspeglas i vinerna. De skulle ha en hög ”terroir”-känsla med en stark chilensk identitet och ge rättvisa åt både jordmånen, klimatet och druvorna. Idag producerar de viner också  från de nyare vinområdena i Leyda i San Antonio-dalen samt i Ninquén i Colchagua, och huvud-oenologen Gonzalo Pérez har en lång karriär bakom sig hos t.e.x Santa Rita och Tarapacá.

En fjärdedel av vinet har lagrats på fransk ek, men de dominerande dragen är fruktiga och aromatiska. Rieslingens gröna mineraliska toner blandas med aprikos och honung från Viognier, och Chardonnayn hämtar i sin tur de typiska friska, tropiska frukterna. Vinet är torrt och syrligt, men i eftersmaken snappar man upp en behaglig, lite kryddig sötma.

Gillar man inte sushi kan jag tänka mig att även skaldjur eller en enkel laxrätt kunde passa riktigt bra ihop med det här vinet. Vi kör av förekommen anledning ännu med den lättsmälta linjen ännu i några dagar.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.