Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Fonduekväll

09.03.2012 12:24 | Skriven av Linda Forssell i Vita viner

Är fondue plötsligt trendigt igen, eller är det bara jag som blivit en nostalgisk tant? Hur det än må vara med den saken så kvarstår det obestridliga faktum att en varm gryta full med puttrande, smakrik ost är syndigt gott en månbelyst kväll i mars. Och förutom det obligatoriska brödet kan man ju även dippa äppelbitar, rädisor, blomkålsbuketter och annat grönt för att lätta upp det hela – eller åtminstone sitt samvete. Efter gårdagens middag, där min goda vän bjöd på denna schweiziska läckerhet, kommer jag att förbli mätt resten av veckoslutet.

Till fondue kan man exempelvis servera en aningen nötig chardonnay, en lätt och lite syrlig sauvignon blanc eller en varför inte en äkta schweizisk fendant. Vi valde dock en annan väg och öppnade en torr riesling från Alsace. Wolfberger Riesling kostar strax under 11 euro, och är med sina fina rondör och friska syra en bra matchning till den feta osten. Förutom smaken av omogna äppel och en svag mineralitet bjuds man även på pigga toner av citrus och därefter en lång eftersmak.

Stekta fiskfiléer eller en skaldjurssallad skulle inte heller vara så tokigt till det här vinet, det är både mångsidigt och prsivärt.


fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.