Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Än är det vinter kvar

16.03.2012 10:59 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

Det droppar från taken och småfåglarna kvittrar så man nästan får ont i öronen. Att muttra över sånt känns inte riktigt acceptabelt, men jag är inte redo att byta ut grytorna mot sparris, eller det värmande röda mot frisk rosé riktigt ännu. Veckans vintips är således en mustig chilenare vars nyhetsbehag gjorde att det tog slut hos Alko, men nu torde hyllorna bångna till bristningsgränsen igen.

Mayu Reserva Carménère, 13,99 €, kommer från ett relativt nytt och ganska intressant vinområde i norra Chile, Elqui Valley. Förutom för de sällsynt vackra sjärnhimlarna är dalen också känd för den stora pisco-produktionen. Tack vare dimmorna, den tidsvis starka havsvinden och de svala nätterna har området ett sk ”cool climate”, dvs ett klimat med relativt låga maxtemperaturer, och på senare år har man börjat odla druvor även för matvin. Än så länge är det framförallt sauvignon blanc och syrah som odlas där, men också andra druvor trivs, och denna carménère är ingen dålig uppvisning.

Färgen är mörk och intensiv, och även doften påminner mig lite om en italiensk ripasso. I den fylliga smaken är nämligen frukten likaså påtaglig, samtidigt som alkoholhalten är rätt hög, 15%. Helheten känns ändå inte överväldigande, utan balanseras upp med lite vanilj, blåbär och lakrits. I eftersmaken kan man känna av en behaglig, kryddig pepprighet. Det här vinet är inget typiskt vårvin, utan skall definitivt ackompanjeras av en smakrik kötträtt tycker jag – lamm, älg, kanske en kryddig nötbiff?

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.