Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Eldig och mjuk

30.03.2012 10:15 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

Jag återkommer alltid nu och då till det här vinet, Brown Brothers Shiraz för 14,68€, och oftast vill det sig just lämpligt till påsken. Denna australiensiska fruktbomb är nämligen rätt massiv i smaken och har stark karaktär av ekfat, choklad, kaffe och söt vanilj. Förutom mörka bär och frukter såsom plommon och björnbär kan man ana lite myntha i bakgrunden, och eftersmaken bär långt efter första klunken.

Alkoholhalten är på högre sidan, 14,5%, vilket gör att vinet kan serveras en gnutta svalare än man vanligtvis gör, för att tona ner den mäktiga helheten lite – annars blir det lätt för mycket av det goda. Och på tal om det goda, så är ju detta är givet lammvin, men man kan med fördel hälla upp ett glas till exempelvis en grillbiff med svartpeppar och svampsås.

Brown Brothers grundades redan år 1889 och är idag Australiens största privatägda vinhus, som är känt för att experimentera  med nya druv- sorter och -korsningar. Shiraz, som går under namnet Syrah i Europa, är en väldigt gammal druvsort vars rötter länge ansågs finnas i Iran, där det finns en stad med samma namn. Modern DNA-forskning har dock visat att druvan de facto har sitt ursprung i Rhône-dalen, och är en korsning av två relativt okända franska druvsorter, Mondeuse Blanche och Durez.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.