Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

När grillen glöder

04.05.2012 10:31 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

Min sinnesbild av argentinarna är att de lär sig att grilla innan de lär sig att gå, och nu när barbeque-säsongen påbörjats också uppe i vår sköna nord kan man lägga den gamla regeln om ursprung bakom örat, dvs att mat och vin från samma region oftast gifter sig väldigt lyckligt. Är det HK Bleu som gäller kan man gott skölja ner den med en klunk oprententiös, frisk Olvi, men till en vackert marmorerad biff kan man vilja öppna ett stort och smakfullt rödvin.

Denna fredag väljer jag således att tipsa om ett vin jag fick stifta bekantskap med under det gångna vappfirandet. Argentinska Don David Malbec Reserve fås för knappa 12 euro från Alko. Vinet kan kännas lite väl kraftigt och slutet till en början, men öppnar sig generöst efter en stund – om man så vill kan man ju dekantera för att påskynda processen. Smaken är alltså mycket fyllig och lång med skönt sträva tanniner och kraftig mörk frukt. Vinet har ett långt, kryddigt avslut med en balanserad ton av fat och vanilj, och passar till såväl vilt som till grillade rätter av nötkött, eller varför inte till medelstarka hårt lagrade ostar. Prisvärt och trevligt, pröva själva!

 

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

 • Maj-Britt Enberg says:

  Detta vin har vi hittat för så där 3 år sedan och har alltid en flaska sparad i ”bakre källaren”

  • Tom says:

   Tack för en trevlig vinblogg! Det är gott och väl att sprida budskapet om vin och presentera alternativ för dem som står tvehågsna vid hyllan utan att våga greppa en ny sort. Emellertid vill jag slå ett slag också för att ölet skall behandlas med respekt och intresse. Det Olvi som bloggskribenten vill rekommendera till en grillad korv är – tvärt emot skribentens ord – inte särdeles ”frisk”, däremot nog ”opretentiös”. I själva verket lider Olvi av den märkliga bismak av metall som så beklagligt många andra inhemska ölsorter också uppvisar. Dessvärre har vi en lång väg att gå innan det inte längre anses vara en fullvärdig beställning på krogen att säga ”en öl”. Världen är full av gott, fint öl, som tarvar eftertanke. Många maträtter kommer mycket bättre till sin rätt med ett öl än med ett vin. Lättkokt grön mild sparris gifter sig direkt med ett litet mer humlat veteöl, medan en bit Västerbottenost inte kan få bättre sällskap än, låt oss säga ett klosteröl från Belgien. Inte Orval, dock. Därtill är det alltför örtstarkt i smaken.

   • lindavforssell says:

    Tack Tom för din kommentar! Du har säkert helt rätt i vad du skriver gällande öl, men jag känner mig helt enkelt inte riktigt så bevandrad på det området, så i min mun smakar en olvi riktigt bra till korven. 🙂

  • lindavforssell says:

   Jag upptäckte detta vin först nu, men ska följa ditt exempel och köpa en flaska att ha på lager till en regnig dag. Eller solig, då kanske.