Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Lättdrucket och somrigt husvin

08.06.2012 11:24 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner | Vita viner

Att hitta trevliga viner i prisklassen 10-15 euro klarar vem som helst av, men då man vaskat fram några pärlor bland de billigaste vinerna måste man dela med sig, sån är regeln. Ett bra sommarvin ska vara enkelt utan att vara tråkigt, passa både de flesta maträtter man trollar ihop i uteköket och de flesta spontan- gäster som kan tänkas dyka upp vid bryggan eller knacka på stugdörren. Ladda därför upp med några flaskor av ”husets vin”, förslagsvis dessa två:

Savia Viva Familia Xarel.lo , 7,99 € från spanska Katalonien, inte långt från Barcelona, är ett otroligt mångsidigt vitt vin gjort på ekologiskt odlade Xarel.lo -druvor, som ofta också utgör stommen vid cava-tillverkningen i samma område. Smaken är friskt syrlig och aromatisk, och trots att den är helt torr är den sprängfull av lime, persika, päron och äppel. Namnet betyder ”livets sav”, och även om jag personligen inte tagit det riktigt så långt så måste jag erkänna att det här vinet nog fått flöda upprepade gånger på vår terrass såhär sommartid – bjud som aperitif eller tillsammans med somriga sallader, tapas, vit fisk, kyckling eller skaldjur.

Terra de Lobos, 7,95 €, kommer från Portugal, strax norr om Lissabon. På vingården odlas det förutom viner också tomater, meloner och vete, och en och annan lär också ska ströva omkring där.  Namnet på vinet hänvisar visserligen till vargar, men det har sin förklaring i vinodlarfamiljens släktnamn, Lobo de Vasconcellos. Smaken är medelfyllig och ganska mjuk, med lite vinbär och varma kryddor i bakgrunden. En balanserad och prisvärd helhet, som är god till enkel sommarmat i stil med grillbiff, pizza, tapas och pasta.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.