Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Elegant och höstigt

14.09.2012 09:06 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

I Finland har vi länge gillat rätt mulliga, högoktaniga viner med mycket smak och frukt, men den globala trenden som har vänt till lite mer elegans och gammaleuropeisk stil, har sakta men säkert börjat göra sig märkt också hos oss. Många producenter verkar dra ner en aning på alkoholen och extraktet, och väljer istället att satsa på en mer finstämd stil – konsumenterna har helt enkelt tröttnat på muskler och längtar nu efter finess.

I linje med det har tex österrikiska viner vunnit mark de senaste åren, liksom också de svala Nya-zeelänningarna – nu hakar dessutom Australien på, och trots att man där länge varit stolt över de lite syltiga, solvarma Shiraz-vinerna, har intresset för Pinot Noir vuxit sig allt större.

 

Ett matvänligt och mångsidigt vin i ”nygammal” stil är Logan Weemala Pinot Noir, som är nytt hos Alko och kostar 14,89 €. Druvorna kommer från Orange, ett område i New South Wales, som med sitt höga läge och lite kyligare mikroklimat visat sig ha stort potential för just Pinot Noir. Vinmakarna på Logan Wines, säger sig försöka kombinera frukten och finessen i sina viner, och har tydligen lyckats ganska bra med uppgiften då de fått tack också på den internationella fronten – här finns en videosnutt där ni kan bekanta er med Peter Logan själv. Vinet doftar av röda bär och örter, och smaken är elegant, lätt tranbärig med inslag av körsbär och en gnutta kanel. Syran känns uppfriskande och påminner om rabarber, och eftersmaken är balanserad och dröjande – ett ypperligt paket helt enkelt. Jag gillar dessutom designen på etiketten, och namnet Weemala lär komma ifrån aboriginalernas ord för ”god sikt”. Vill ni testa så torde vinet smaka förträffligt till såväl lax, anka som kalkon och gris.

 

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.