Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

En nygammal upptäckt

25.10.2012 19:42 | Skriven av Linda Forssell i Okategoriserade

Portugal som vinland är inget nytt, det lär till exempel inte ha varit någon ovanlighet att se ett krus portugisiskt vin på de gamla romarnas bacchanalier. Min egen historia med dessa charmiga sydlänningar sträcker sig  dock inte fullt så långt tillbaka i tiden, utan det är faktiskt först under det senaste året som jag egentligen börjat notera deras närvaro på alkos hylla.  

Det finns glädjande många, varav den stora delen är röda, och här är några jag tycker är värda att lägga på minnet:

 

-Quinta das Setencostas, 9,78 €. Denna blandninga av skojiga lokala druvor, såsom Castelão, Camarate, Tinta Miúda och Preto Martinho bjuder på fylliga, varma aromer av sånt jag upplever som typiskt för Portugal: portvinsfikon, körsbär, lite kryddighet, bitterchoklad och mjuka tanniner som ändå får ett friskt lyft av syrligheten i bakgrunden. Ett väldigt prisvärt vin, som blir gott som ackompanjemang till köttgrytor och regnväder.

 

-Crasto Douro, 12,42 €. Generös med stram frukt, lite rökighet, vanilj och balanserad syra, och en fin, dröjande eftersmak. Druvblandningen här är mer typisk, och består av Tinta Roriz, Touriga Nacional och Touriga Franca. Det här vinet skulle jag matcha till en hederlig, panngrillad nötköttsbiff med klyftpotatis.

 

-Esporão Reserva, 19,90 €. Från Alentejo i sydöstra Portugal, där temperaturen ofta närmar sig 40 C under sommarmånaderna, kommer det här vinet som är gjort på druvorna Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon och Alicante Bouschet. Värmen gör sig subtilt påmind i de mulliga smakerna av söta kryddor, ekfat,  mogen mörk frukt och en välavvägd balans mellan syra och tanniner. Passar bra till säsongens vilträtter.

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.