Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

15.11.2012 07:24 | Skriven av Linda Forssell i provningar och happenings | Röda viner

Nu är den här!

Beaujolais är ett distrikt i vinregionen Bourgogne i Frankrike, och samtidigt också namnet på rödvinerna som kommer därifrån. Till sin natur är de ofta mycket fruktiga och lätta, och framställs alltid av druvan Gamay. Man hör ofta beskrivningar i stil med tuttifrutti och skumbanan när det gäller den snabbjästa Nouveau´n, medan de lite finare Cru –vinerna med mer mognad kunde liknas vid Bourgogneviner gjorda på Pinot Noir.

Släppet av ”årets vin” har kommit att bli en riktig skördefest i distriktet, och sker alltid den tredje torsdagen i november. Sommaren 2012 drabbades de europeiska vinproducenterna dock av vädergudarnas vrede, och också i Beaujolais fick man dras med för tidig blomning, hagel, kyla och regn under skörden. De höga priserna och begränsade åtgången kan därför antas vara orsaken till att Alko tog in endast en sort i år – vanligtvis brukar man kunna få två olika Beaujolais Nouveau –viner hos oss, men i år regerar Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête för 9,99 € ensam på tronen.

 

 

Vinet är vackert blålila till färgen, och smaken är mjuk, saftig och fruktig, med en ungdomlig syra – precis som sig bör. Jag föreställer mig mest hallon, men också nyanser av röda vinbär och eventuellt en mycket lätt bananton i bakgrunden. De klassiska tillbehören är charkuterier och pajer, men jag fick just förslaget om en hallonburgare, vilket jag tror inte alls skulle vara tokigt – trots att det kanske nämndes lite skämtsamt.

Ha en trevlig torsdag, kära läsare!

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar