Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

En koncentrerad italienare

30.11.2012 06:25 | Skriven av Linda Forssell i Okategoriserade | Röda viner

Häromdagen smakade jag på ett ovanligt förmånligt ripassolikt vin, som gjorde sig perfekt i novemberslasket. Vinet är alltså gjort enligt apassimentometoden som innebär att vinet får genomgå en andra jäsning med en tillsats av noga utvalda, torkade och lite russinliknande, högkoncentrerade druvor*. I smaken betyder detta ofta en välkommen komplexitet och ett visst djup.

 

Vinet ifråga heter Solo Passione Appassimento Rosso Veronese, och kostar strax under tian på Alko. Det är gjort på druvorna Corvina, Rondinella och en skvätt Cabernet Sauvignon, och smaken är egentligen mer stram och rustik än fruktig eller bärig – aromerna för tankarna till stall och skog med sina toner av läder, trä och lingon. Vinet är matanpassat och mångsidigt, och kan serveras med allt från maffig pizza till en vardagligare köttgryta.

*fritt fram att dra på smilbanden ifall ni visualiserar dessa koncentrerade druvor på ett annat sätt än jag egentligen menade

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

3 svar

 • Romario says:

  Hej Linda,

  tack för tipset. Detta vin passade utomordentligt bra ihop med en december-stroganoff.

  – Romario

  • Linda F says:

   Trevligt att det smakade! Och jag blir så glad av kommentarer, det känns så mycket mer interaktivt då, så tack också för att du tog dig tid att skriva här.

 • Karl A. says:

  Tack för tipset. Ett riktigt gott vin som passade bra till kryddstarka malet köttbiffar. Kommer att köpa detta vin flera gånger. Finns för lite av dessa ripasso liknande vinena till ett bra pris, men som absolut inte skall jämföras med ett riktigt ripassovin men då är även prisklassen en annan.