Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Skåla i bubbel till valborg

27.04.2012 10:56 | Skriven av Linda Forssell i Högtider | Vita viner

Valborg hör till konsumtionstoppen då det gäller all sorts mousserande vin i vårt land, och visst känns det ju alltid extra festligt att möta våren och solen med ett klirr i bubbelglasen. Lyckligtvis är sortimentet i allas vår stora vinbutik inte fy skam, och kan erbjuda nånting för stora som små budgeter. Här följer ett antal tidigare beprövade godingar och några nyare bekantskaper, alla prisvärda och festpigga!

 

Codorníu Clasico Seco, 8,98 € från Spanien är en klassisk, fräsch cava från ett välrenommérat vinhus. Den är torr med pigga syror och strama äppeltoner. Fungerar som aperitif, till småplock, till fisk och sallader.

Gancia Prosecco Brut, 10,98 €, kommer från Italien och är lite syrligare, med mer citrustoner och lite päron i bakgrunden, än cavan. Ett festligt och trendigt bubbel som är på starkt uppåtgående i Finland. Passar till plockrätter och buffé.

Becker-Steinhauer Riesling Sekt Extra Trocken, 13,89 €, är en tysk moselsekt gjord på Riesling. Smaken är torr och ganska kort, med ett stråk av äppel, päron och citron. Jag skulle matcha detta syrliga och lätta bubbel till enkla laxsmörgåsar.

Vollereaux Brut, 20,30 €, är en av de billigaste äkta champagnerna på Alko just nu, men imponerar med rejäl frukt, diskreta briochearomer och den där härliga, speciella mineralsyran påföljd av en lång, citrusfylld eftersmak. Avnjutes med fördel som sådan!

Pannier Sélection Brut, 15,98 € för 375 ml, som vann titeln Årets Vin 2012, är även den en riktig champagne som bjuder på frisk, torr syra och lätt nötiga toner blandat med en krämig textur av persika och rostbröd. Höj stämningen i taket och skäm bort gästerna med ett glas genast då de stigit över tröskeln.

Njut av festyran och vårens ankomst, vi hörs igen nästa vecka!

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.