Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Julen (och vintern) vara utill påska

16.03.2013 14:05 | Skriven av Linda Forssell i Högtider | Röda viner

Solen lyser allt klarare på marshimlen, men Gumman Tö, hon lyser bara med med sin frånvaro, och kölden knäpper ännu stundvis ordentligt i knutarna. Vetskapen om att denhär Mordor-kylan snart är tvungen att ge med sig känns ändå hoppingivande, och i mat- och vinväg har vi nåt roligt att se fram emot – påsken! I några kommande inlägg tänkte jag tipsa om lämpliga viner till den här sköna familjehögtiden, och vi börjar väl med det mest självklara inslaget på bordet: lammet.

Jag gillar själv rätt klassiska spanska Riojan, trots att de ibland anklagats för att vara lite ”trötta”. Här följer två jag nyligen smakat på som bägge passar fint till klassiskt påsklamm, med örter och vitlök:

 

Faustino VII, 8,98€, belönades just med en guldmedalj (europeiska röda under 10 euro) i Vuodet Viinit 2013-tävlingen. Den som säljs nu i Alko är av årgång 2010, vilket klassas som utmärkt i Rioja. Till den sedvanliga Tempranillon har en gnutta Mazuelo tillsatts. Som sig bör har den både strama lädertoner och en mogen fatkaraktär, men är samtidigt fruktigt mustig med diskreta smaker av blåbär, vanilj och körsbär. Förutom till lamm kan man matcha den till lagrade ostar i stil med Manchego, Edam, Cheddar, Emmental eller Tilsit.

 

Lan Gran Reserva, 20,90€, från 2005 är en kryddig, varm blandning av 85% Tempranillo, 10 % Mazuelo och 5 % Garnacha, med mörk frukt (jag tänker björnbär och fikon), kryddig kanel och elegant ek. Slipad och välbalanserad, perfekt till klassiska grytor, lammkotletter eller kanske en enkel biff med lite vitlökssmör.

 

 

I Min Morgon på FST5 tipsade jag också nyss om dehär, som alla lämpar sig väl till lamm:

Côtes du Rhône Parallèle ’45’, 11,58 €. En fransk Syrah-Grenache från Rhône, som fått sitt namn av den 45:e breddgraden som löper alldeles nära vingården därifrån druvorna kommer. Mogen, jordnära och mjuk i smaken, med lite örter och en skön pepprighet.

Nieto Senetiner Reserva Merlot, 9,49 € från Argentinas mest kända vinområde Mendoza, var Malbec är den största druvan, men också Merlot trivs – både i blends och ensam. Ett mulligare och syltigare ”nya världens” vin – fylligt med intensiv frukt och lena tanniner. Ett riktigt köttvin att bjuda till grillmat och rediga tillbehör.

Lacryma Christi, 13,09 €, från vulkanen Vesuvius slätter. Legenden berättar att Jesus under sin himmelsfärd fällde några tårar över Neapelbuktens skönhet, och dessa tårar gav vinrankorna en gudomlig kraft. Därav kommer namnet, som alltså betyder Kristi tårar, men den vulkaniska jordmånen lär väl ha sin andel i den bördiga jordmånen skulle jag tro. Hursomhelst så är vinet intressant med sin lätt blommiga doft och personliga blandning av de italienska ursprungsdruvorna Piedirosso och Aglianico. Medelfylligt och ungdomligt, med aromer av röda bär och stram syra.

Förresten, kunde inte ni tipsa mig om era bästa lammviner? Det är så tråkigt då det nästan alltid bara är jag som håller låda här.

 

 

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

6 svar

 • Jag smakade på samma Faustino för ett par veckor sedan. Jag är förvisso bara en hobbysmakare, men det vinet föll mig personligen inte alls i smaken. Vinet var intetsägande, på nåt sätt. Igår smakade jag däremot på Faustino VII från 2004. Det vinet hade eventuellt en lite för skarp tanninsmak för mig, men utöver det föll det mig mer i smaken. Dock skulle jag knappast ändå köpa någotdera vinet på nytt…

  • Linda Forssell says:

   Banankokaren, tack för feedbacken! Jag förstår kritiken, men vidhåller ändå att Faustino är bra i sin prisklass. Vill man spendera lite mera kan man med fördel testa Lan – kanske du skulle gilla det bättre? Intressant skulle också vara att låta Faustinon vila i skåpet en tid, och se ifall det utvecklats något. Men rioja är som sagt inte för alla, de har ju sin lite stalliga stil som inte alltid går hem – vare sig hos hobbysmakare eller aficionados! 🙂

 • Loke says:

  En Barolo passar utmärkt till lamm. Urvalet på Alko är inte så stort, och det är inte helt gratis.

  • Loke says:

   Hade lite brådis senast, så låt oss utveckla det hela en aning. Ett vin som definitivt inte ”drunknar” i lammets kryddor; vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad är en Barolo. Så till påskalammet kommer nog jag själv att avnjuta en Barolo Giacomo Fenocchio 2008. Kan köpas på Alko för ca 27€. Ett vin med mycket smak, som inte kommer fram direkt, utan det kräver några timmar i en karaff.

   • Linda Forssell says:

    Den ska jag testa, tack! Jag älskar barolon, men just pga priset så blir det inte av så ofta att njuta av dem. Pio Cecares Barolo från alkos beställningssortiment är också värt en titt, känner du till det?

    • Loke says:

     Jag har inte prövat Pio Cecares Barolo vag jag kan komma ihåg. Det fins en liten restaurang i Åbo , Sergios, dom importerar också vin från Italien. Stället är värt ett besök om man gillar Italienska kvalitetsviner.