Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Tre till frukt och bär

07.09.2012 12:23 | Skriven av Linda Forssell i Vita viner

Båten har dragits upp och grillen har ställts i skjulet i väntan på vårvärmen. Äppelträdens grenar dignar av frukternas tyngd medan plommonen kanske får mogna ännu en liten tid. Det doftar av pajer, mos och sylt i köken, och frysen fylls för regniga dagar. Är du en av dem som förunnats ett överflöd av frukt kan du glädja någon mindre lyckligt lottad genom att ställa fram en korg och en liten lapp med ett enkelt ”Varsågod!”.

Här är tre läckra viner som passar till höstmiddagens söta avrundning:

La Caliera Moscato d’Asti, 7,34 €/ 0,375l från Borgo Maragliano i italienska Piemonte, är ett lätt spritsigt, sött vin med skönt låg alkoholhalt (5%), som tack vare kryddiga russintoner och generös sötma som påminner om honungsmelon och kanderad frukt passar fint med en bakelse eller kakbit med bär.

Emiliana Late Harvest Sauvignon Blanc, 9,99 €/ 0,375l  från Chile, är en nyhet på Alko, och egentligen en blend där det ingår 15 % Gewurztraminer. Vinedos Emiliana har satsat stort på ekologiskt och biodynamiskt odlade druvor, och resultatet är här ett fantastiskt dessertvin med rik, sötkrämig honungssmak som balanseras av frisk persikosyra och mjuka apelsintoner.  Njut som det är eller servera till en florsockerpudrad fruktpaj med vaniljglass.

Brown Brothers Orange Muscat & Flora, 12,98 €/ 0,375l från Alkos beställningssortiment, kommer från Victoria i Australien. Sent skördad Orange Muscat blandas med Flora, som är en kalifornisk korsning av Semillon och Gewurztraminer, och ger en ljuvligt aromatisk och solvarm smak av apelsin, honung och marmelad. Mångsidigt dessertvin till tex crema catalana eller en vitchoklad-panna cotta, men prova även till ostbrickan med att marinera några skivade persikor i vinet och servera till en krämig blåmögelost.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.