Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Vardagen är här igen

25.01.2013 08:27 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

Så var midvinterns stora festligheter bakom, och de flesta av oss knegar igen på med jobb-dagis-skola-hem-jobb-ruljangsen. Nu är det makaronilåda och kåldolmar som gäller för hela slanten, och vill man någon kväll unna sig ett glas rödtjut till ska det helst vara i samma kategori – enkelt, sympatiskt och rättframt. Analyser och utvärderingar har man liksom fått tillräckligt av på kontoret.

Här är några förslag på sköna vardagsviner:

– Casa Catelli Montepulciano d´Abruzzo för  8,59€ kommer från ett relativt nytt vinhus i mellersta Italien, där vinerna sägs ha den norra elegansen och söderns fruktighet och struktur. Pietro Catelli grundade Casa Catelli år 2005 efter att ha återvänt från en längre vistelse i USA, där han studerat vintillverkning. Vid hemkomsten beslöt han sig för att koncentrera sin verksamhet kring italienska ursprungsdruvor, varav Montepulciano d´Abruzzo är en.  Vinet är-medelfylligt och välbalanserat, med ungdomliga aromer av röda frukter och en behaglig kryddighet som dröjer in i eftersmaken. Vinet kommer till sin fördel vid matbordet, och kan lätt kombineras med vanlig, hederlig husmanskost – prova till exempel med grillad kyckling eller lasagne.

– Sarvet, 12,82 € är ett portugisiskt vin för den som gillar en aning stramare tyglar också en onsdagkväll. Vinet är gjort på druvorna Touriga Franca, Toriga Nacional, Tinta Roriz och Tinta Amarela – också de s.k. ursprungsdruvor, typiska för Portugal. Holländskättade producenten Niepoort från Douro-dalen är främst kända för sina portviner, men producerar också  vanliga viner i mindre skala, vara detta är framtaget enkom för den finländska marknaden och finns i Alkos beställningssortiment. Etiketten är ritad av Viivi och Wagners pappa, serietecknaren Juba Tuomola. Vinet är medefylligt med friska och lite syrliga inslag av svarta vinbär och körsbär, samt en svag finish av mocca-aromer.  Gott och mångsidigt till kötträtter av gris och nöt!

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.