Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Trio i rosa

29.06.2012 11:06 | Skriven av Linda Forssell i Rosévin

När en vinskribent refererar till rosévin verkar det höra till att lyfta fram hur de nuförtiden är helt acceptabla att dricka, att de inte alls bara är en blandning av gamla slattar och att de tvärtom kan vara riktigt fräscha och trevliga en het sommardag. Men kunde vi nu kanske äntligen komma överens om att lämna de gamla föreställningarna bakom oss, sluta anta att alla automatiskt nedvärderar det rosa, och bara behandla dem som en vinsort bland andra? Det finns bra roséer, och det finns mindre bra, och de kommer i många skepnader, priser och stilar.

Bild från Econostrum

Det jag själv gillar bäst med dem är att de har en given nisch i dagens ganska mångfacetterade kök, och här får ni en trio av mina favoriter denna sommar:

Pasqua Colori d’Italia Rosato Frizzante, från Italien för 7,50€. Halvtorrt, lätt skummande och sommarbärigt – prisvärt och härligt till ett fat med jordgubbar, melon, parmaskinka, feta och grönsallad!

 

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé, 9,99 € från Chile. Mycket svarta vinbär, en hel del syra och intensiv i både smak och färg. Fin både som sådan och till mat, kanske till sesamfröade grillspett av kyckling?

 

Domaine du Valdaray, 15,17€ från Frankrike. Vackert laxfärgad med torra och syrliga aromer av grapefrukt och röda vinbär. En klassiker, som kanske bäst paras med en salade nicoise (glöm också det där med att vinet inte smakar bra med ägg eller vinaigrette-dressing, dethär är jättegott till!), en tallrik kallskuret med lite bröd och ost eller bara som sådant.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.