Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Nånting gammalt, nånting nytt

18.07.2012 10:35 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

Nu tänker ni eventuellt på bröllop, som det ju är högsäsong för, men jag hade faktiskt några olika vinstilar i tankarna då jag valde rubrik. Många håller hårt på gamla världens viner, och njuter av lite strama och tanninrika viner med syra och komplexitet, medan andra gillar den lättsamma, fylliga och solvarma stilen med mycket frukt som de nyare vinländerna erbjuder. Till all lycka behöver man inte välja antingen eller, utan man kan korka precis det vin man känner för just i stunden – varsågoda, här är två kandidater som belyser skillnaderna jag nämnde:

 

Pata Negra Gran Reserva, 10,98 € kommer från ett av de äldsta spanska vinområdena, Valdepenas, som ligger en bit söder om Madrid. Namnet Pata Negra delas med den lufttorkade skinkan, som kommer från svarta grisar uppfödda på traktens ekollon, och betyder just ”svart klöv”, medan Gran Reserva -beteckningen hänvisar till att vinet legat minst två år på ekfat och tre år på flaska, eller tvärtom, och får inte säljas förrän tidigast det sjätte året efter skörden. Stilen på vinet är väldigt traditionell, och ekinslagen är tydligare än många är vana vid, men balanseras ändå upp av lena aromer av kakao, lakrits och mörk frukt. Vinet är gjort på Tempranillo-druvan, och passar till kryddat kött av gris eller lamm, och grönsaker från grillen.

 

Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec, 6,98 €, från chilenska Rapel Valley, är en mångsidig nykomling i Alkos sortiment. Namnet syftar förutom på landets huvudstad också på året då denna grundades. Vinet görs av det legendariska vinhuset Undurraga, och även om det i sig självt knappast har potential att bli legendariskt kan det ändå löna sig att plocka upp ett par exemplar av det på grund av dess mångsidighet och fördelaktighet. Kombinera detta medelfylliga, bäriga och unga vin med vardagliga rätter som pizza, pasta, korv eller kyckling från grillen – och vill man kan man ”lyfta” det en aning genom att servera från karaff.

 

 

 

 

 


fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.