Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Lite värme i kölden

03.02.2012 11:20 | Skriven av Linda Forssell i Röda viner

Jag hade först tänkt presentera ett vitt vin, men de bitande sibiriska vindarna därute hämtar milt sagt med sig mer än tillräckligt av frisk avkylning just nu, och jag satsar istället på ett solvarmt rödvin från Spanien. Miguel Torres är en känd ikon i vinvärlden, och familjen har varit i branschen ända sedan 1600-talet.  Förutom odlingarna hemma i Jumilla, Priorat, Toro och Ribera del Duero har imperiet spritt sig ända till Chile och Kalifornien, och huset erbjuder allt från enkla bordsviner till prisbelönta toppviner.

Dagens vin kommer från Catalunya och heter Coronas Tempranillo, och landar i den förmånligare ändan av Torres utbud med sitt pris på 9,99 euro. Historien bakom namnet, som betyder krona, går tillbaka till början av 1900-talet då kung Alfonso XIII besökte vingårdarna för lunch och blev förtjust i det ypperliga vinet. Den huvudsakliga druvan är som namnet antyder Tempranillo, men de övriga 14 % är Cabernet Sauvignon. Doften är intensiv med inslag av lakrits och jordnära toner av stall och läder. I den fylliga smaken kan man fånga upp runda inslag av vinbär, vanilj, tobak samt en smula kakao. I sin helhet hålls vinet bra ihop – det har frukt, struktur och behagliga tanniner och avslutas med en dröjande mjuk eftersmak.

Jag skulle para ihop detta matvänliga och mycket prisvärda vin med exempelvis en tapastallrik, en skinkpaj eller kanske en grisfilé.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar