Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Rhône-provning

08.02.2012 12:35 | Skriven av Linda Forssell i provningar och happenings | Röda viner

Igår var jag inbjuden på en provning med Côte du Rhône-viner som tema. Trevligt nog var producenten Ogiers vd Jean-Pierre Durand personligen på plats för att presentera företagets viner och berätta lite om deras filosofi. Fransmännen lägger ju som bekant stor vikt vid terroir-tänkandet, och vill ofta att fokus ska ligga på området där vinet kommer ifrån istället för tex druvblandningen, vilket är vanligt i nya världens vinproduktion.

Förutom en del viner som finns i Alkos sortiment bjöds vi på en kvartett som till en början tagits fram främst i experimentellt syfte inom huset, för att undersöka i hur stor grad jordmånen påverkar den slutliga produkten. När intresset för dessa viner växte utifrån bestämde Ogiers sig för att föra ut vinerna på marknaden i form av denna serie om fyra. Tyvärr finns de inte att få hos oss, men det var en intressant och lärorik upplevelse att ta del av, för visst kan man konstatera att markens konsistens och sammansättning förvisso ger tydliga skillnader i vinerna.


I norra Rhône (Septentrionale på franska) blåser den kalla och hårda Mistralvinden, det regnar en hel del mer än söderut och jordmånen är granit- och sand-dominerad med ställvisa inslag av kalksten. Viner därifrån är tex Hermitage, Condrieu, Côte Rôtie och Cornas. Södra Rhône med sin magra och lite leriga rullstensjord är däremot mer påverkat av det varma medelhavet, och ger tex kraftiga, aningen lädriga Gigondas, fylliga Chateuneuf du Papes med god lagringspotential och friska Tavel-roséer.

Clos de l´Oratoire Chateauneuf-du-Pape 2009 torde komma till Alko lämpligt till påsk.

 

Utrymmet här ger mig inte möjlighet att gå närmare in på detaljer, men om någon läsare vill ordna en provning och funderar på tema så kunde ett sånt här upplägg fungera väldigt bra. Appellationer och druvsammansättningar finns det rejält av, och Alko erbjuder ett brett sortiment, så möjligheterna är många.


 

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

5 svar

 • Kommentatorn hittar ibland till hbl-bloggarna också. Hej!

 • Olivier says:

  Hej,
  Tack för din idé med olika viner från samma området 😉 det var en intressant insändning. Som du sa finns det rätt många olika viner i Rhônedalen, varav 4 från Châteauneuf-du-Pape i Alkossortimentet. Man kan också få smaka på ett vittvin just nu. Om jag skulle ordna en provning så skulle jag föreslå 6 olika viner:
  La Vieille Ferme Blanc, ett vitt från södra Rhônedalen, i Provence trakten, knappt 9€,
  Sedan skulle jag välja 4 röda från södra Rhônedalen för att uppleva hur vinets smak kan vara så olik beroende av var druvorna odlas. Jag skulle välja viner som är gjorda mestadels av samma druvorna, grenache och syrah:
  Vallis Queyras, rätt under 7€, Les Moniales, ett traditionellt rött från Ogier, 10€, Gigondas L’Hallali, som har mourvèdre också, under 14€. Jag skulle gärna smaka på ett fylligare röttvin, Domaine Juliette Avril från Châteauneuf-du-Pape, kostar 21€.
  Det sjätte vinet skulle jag ta från norra Rhônedalen, enbart av syrah. På branta sluttningarna i byarna Cornas eller Côte Rôtie hittar man fina, smakrika viner som går att lagra i många år. Skillnaden i priset med de första vinerna är dock klart, mellan 30 och 50€ fås de hos Alko. Inget bordsvin alltså! Vilken mat skulle passa bra med Rhônevinerna? Jag skulle säga att vinerna fungerar bra med kryddad mat. Har du kanske ett föreslag?

 • lindavforssell says:

  Hej Kommentatorn, roligt att ditt allseende öga även märkte denna lilla blogg! 🙂

  Hej Olivier, dina förslag för en provning lät jättebra! I matväg skulle jag generellt satsa, liksom du, på kryddig och smakrik mat. Till roséerna och de vita kunde ju en bouillabaisse med rejält med aioli till passa bra, eller nån lite mustigare kycklingrätt med ratatouille? Till de röda, som jag upplever som ganska typiska vinterviner, skulle jag välja lammkött eller nåt vilt, med kraft i smaken.

 • PW says:

  Hejssan! Firade vändagen med en god middag och öppnade en flaska Tedeschi Amarone. Har du provat den?