Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Från de Dão -stänkta bergen i Portugal

23.03.2012 11:36 | Skriven av Linda Forssell i Mässor | Röda viner

Förra veckan ordnades ViiniExpo i Böle i Helsingfors. Jag anlände till mässcentrum med andan i halsen och försökte skapa mig en helhetsuppfattning av upplägget samt en plan på bästa möjliga tillvägagångssätt – men där jag stod med mina tomma glas i handen och blickade ut över området rann ivern av mig likt olja från en gås. Mässan tycks krympa för varje år,  och det tog mig inte länge att cirkulera vid de intressantaste producenternas och importörernas bord. Årets temaland Chile bjöd inte på några uppseendeväckande smakprover, och jag ångrar att jag inte hade anmält mig till någon av de många föreläsningarna och ledda provningarna, där landet var välrepresenterat. Nånting att komma ihåg tills mässan ordnas nästa gång, år 2014.


Det i mitt tycke matnyttigaste inslaget var delgivningen av resultatet i Vuoden Viinit 2012 -tävlingen, som ordnas årligen av föreningen Vuoden Viinit ry. Vinnaren var champagnen Pannier Sèlection Brut, och vi kan återkomma till den när skumvinstiderna nalkas längre fram på vårkanten.

Denna veckas fredagsvin får istället bli silvermedaljören i klassen ”Europeiska rödviner, 10-17 euro”, Quinta da Garrida Touriga Nacional från Portugals hjärta, det backiga vinområdet Dão som ligger c 100 km norr om Lissabon.  Tillsammans med Douro har de ibland omnämnts som de portugisiska motsvarigheterna till Bordeaux och Bourgogne. Douro ger  sträva, kraftiga viner man får vänta ut, medan Dão bjuder på aningen mer komplexitet och elegans. Den familjeägda firman Caves Alianca som gör vinet ifråga grundades 1927 och är idag en av Portugals kändaste vinexportörer.

För knappa 15 euro får man alltså ett fylligt och ekigt vin gjort på 100% av Portugals egen Touriga Nacional -druva, med smak av syrliga plommon, svarta vinbär, rökiga kryddor, svaga lädervibbar och dröjande tanniner. Ni kan hålla det här vinet i åtanke då ni planerar påskens lammrecept, och den som inte tröttnat på långkok än kan plocka fram sin gryta en sista gång. Detta är nämligen inget sällskapsvin utan kommer bäst till sin rätt med ett smakrikt kött vid sin sida.

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

10 svar

 • Mia says:

  Champagnen måste testas asap!
  Förresten, du gjorde mig grymt nyfiken på portvin i fredags…nästan så jag tänker ge dem en chans och inte bojkotta dem mera 😉

  • lindavforssell says:

   Jag har höga förväntningar på champagnen, men pantar ännu lite på den. Och jag tycker du gör helt rätt i att ge portvinerna en chans till, de kan vara helt oslagbara i rätt sammanhang!

 • Benny Pettersson says:

  En av mina absoluta favoriter är ett vin just från Dao. Detta vin upptäckte jag i vinbaren på M/s Cinderella.

 • Mia says:

  Kiva med Portugal. Ett ganska obekant område för mig men har hittills ännu aldrig blivit besviken. Ska även testa detta, tack!

 • Olivier says:

  Jag håller med dig att man hittar karaktärsfulla viner i Portugal till rimligt pris. Jag minns ännu årets vin 2008, Fonte do Beco 2005. Har förresten nyligen smakat på portvin Krohn Lagrima. Ännu en fin vinupplevelse… för knappt 16€!

  • lindavforssell says:

   Fonte do Beco har jag också gillat, minns dock inte vilka årgångar jag testat. Måste lägga den bakom örat och prova på nytt nån dag, tack för påminnelsen.

 • Christian R. Conrad says:

  Hej!

  Lite mysko, tycker jag, att du länkar till Alkos finskspråkiga sidor i din svenskspråkiga blogg knuten till en svenskspråkig tidning. Varför gör du så?

  (Här är ”ja sama på svenska”: http://www.alko.fi/tuotteet/sw /512974 , http://alko.fi/tuotteet/sw/488267 .)

  Christian Conrad,
  Helsingfors

  • lindavforssell says:

   Tack för din kommentar Christian, du har helt rätt – detta var nånting jag inte ens tänkt på förrän du påpekade att det ju är lite avigt. Jag lovar bot och bättring!