Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Sparrisdags

13.04.2012 11:14 | Skriven av Linda Forssell i Vita viner

Nu ligger de där i rader på alla matbutikers grönsakshyllor, sparrisknippena i både vit och grön kulör. Vi har säkert alla hört om att vissa råvaror är svåra att kombinera med vin, och just dehär fina primörerna har en tendens att stressa upp folk helt i onödan. Visst, sparris innehåller naturligt natriumglutamat, som kan ge vinet en lite metallisk bismak, men såvida man inte planerat gnaga i sig de läckra stängerna helt råa och allena på tallriken är det ingen fara på taket. Servera dem med lite sälta till, exempelvis i form av smält smör, parmesan eller skinka, och jag vågar påstå att de allra flesta torra vita viner faktiskt kommer att slinka ner i gott sällskap.

Själv köpte jag en flaska Jakobi häromdagen då vi skulle ha sparrispremiär, och var riktigt nöjd. Vinet görs enligt producenten Weingut Muster (som skördat fina placeringar i den internationella Chardonnay du Monde-tävlingen) på ”biodynamiskt inspirerade principer” och kommer från Österrike, närmare bestämt Südsteiermark nära slovenska gränsen. De mest odlade druvorna där är egentligen Chardonnay och Gewürztraminer, men i det här fallet är blenden 20% Sauvignon Blanc och 80% Welschriesling – en ganska lokal druvsort som inte lär ska vara relaterad till den ”riktiga” Rieslingen, men som också den mognar sent och ger aromatiska viner.

För dryga 14 euro får man ett ungdomligt och citrussyrligt vin med lite örtig kryddighet och en svag karaktär av äppel och krusbär. Uppfriskande, läskande och gott – och en välbehövd fläkt av våren!

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

10 svar