Sparrisdags
13.04.2012 11:14 | Skriven av i Vita vinerNu ligger de där i rader på alla matbutikers grönsakshyllor, sparrisknippena i både vit och grön kulör. Vi har säkert alla hört om att vissa råvaror är svåra att kombinera med vin, och just dehär fina primörerna har en tendens att stressa upp folk helt i onödan. Visst, sparris innehåller naturligt natriumglutamat, som kan ge vinet en lite metallisk bismak, men såvida man inte planerat gnaga i sig de läckra stängerna helt råa och allena på tallriken är det ingen fara på taket. Servera dem med lite sälta till, exempelvis i form av smält smör, parmesan eller skinka, och jag vågar påstå att de allra flesta torra vita viner faktiskt kommer att slinka ner i gott sällskap.
Själv köpte jag en flaska Jakobi häromdagen då vi skulle ha sparrispremiär, och var riktigt nöjd. Vinet görs enligt producenten Weingut Muster (som skördat fina placeringar i den internationella Chardonnay du Monde-tävlingen) på ”biodynamiskt inspirerade principer” och kommer från Österrike, närmare bestämt Südsteiermark nära slovenska gränsen. De mest odlade druvorna där är egentligen Chardonnay och Gewürztraminer, men i det här fallet är blenden 20% Sauvignon Blanc och 80% Welschriesling – en ganska lokal druvsort som inte lär ska vara relaterad till den ”riktiga” Rieslingen, men som också den mognar sent och ger aromatiska viner.
För dryga 14 euro får man ett ungdomligt och citrussyrligt vin med lite örtig kryddighet och en svag karaktär av äppel och krusbär. Uppfriskande, läskande och gott – och en välbehövd fläkt av våren!
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.
Hej,
jätte trevlig blogg !!
Oj, vad roligt att du tycker det, tack!
Låter bra igen. Ska testas. Bara jag får till det med sparrisen i ngt skede. Annars får jag nöja mig med bara vin 🙂
Haha, det går ju bra det också. 🙂
Sparrisen ser jättegod ut och vinet låter intressant. Österrikiska vitviner är bland de bästa jag vet!
De kan nog dedär österrikarna.
Hej, så kul att se en vinblogg på svenska i Finland. Jag har själv bloggat om vin i några år men (åtminstone tillsvidare) bara på finska i bloggen . Jag gillar dina inlägg. Din bloggadress är sparad under mina favoriter!!
Har inte hunnit testa Jakobi ännu, men den skadan går att reparera.
Tack! Och jag känner förstås också till din blogg, Johan, brukar kolla den med jämna mellanrum. Bra inspiration!
I min personliga vinlista har jag noterat 5 viner, som passat utmärkt med sparris:
Dopff & Irion Muscat, Alsace,Frankrike;
Gentil ”Hügel”, Alsace,Frankrike (Sylvaner-Gewürtztraminer-Tokay-Pinot Gris);
Bianco di Custoza Terre in Fiore, Veneto, Italien (Garganega-Cortese-Trebbiano);
Triade Bianco della Campania, Italien (Fiano – Falanghina – Greco);
Steininger Riesling, Kamptal, Niederösterreich.
Dessutom har jag noterat att Sauvignon Blanc inte passar till sparris, doften av svartavinbärsblad blir för dominerande.
Jag lägger dem bakom örat, tack!