Vinbloggen

Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor
Header

Nordisk tradition möter fjärran östern

14.12.2012 06:33 | Skriven av Linda Forssell i Högtider | Okategoriserade

Jag har nu smakat mig igenom en betydande del av årets glöggsortiment, och kommit fram till några favoriter, varav den mest överraskande var Blossa 12. Det är länge sedan hypen lagt sig över det finurliga i att varje år ge ut en ny smaksättning, men likväl är det varje år ganska skoj att se vad de nu hittat på – men för det mesta brukar jag återgå till de gamla, vanliga glöggarna och konstatera att ”why fix it if it ain´t broken”. I år tänkte jag inte så, jag tänkte ”wow!”.

I tioårsjubilaren BLOSSA 12, (12,48€) , möts svensk tradition med östasiatiska frukter – basen är gjord på vitt vin, där japanska grapeliknande citrusfrukten yuzu och kryddig ingefära dominerar, men i bakgrunden kan man ändå hitta både kardemumma, nejlika och ingefära. Smaken är inte sötsliskig, utan snarare mycket fruktig, fräsch och lite pikant. Jag tycker Blossa lyckats ta fram en trendig och intressant smak, utan att på något sätt förminska glöggupplevelsen och julstämningen.

Designen på flaskan gillar jag också. Modern och avskalad, men ändå julig till färgen. Den röda korken på den annars vita flaskan symboliserar Japan, och de små siffrorna på framsidans nedre kant är koordinaterna till staden Kochi på ön Shikoku, varifrån yuzujuicen* kommer.

Glöggen funkkar både varm och kall, och kan drickas till traditionella tillbehör som pepparkakor, torkad frukt och annat  julgodis, men prova också till någon mjuk, olagrad ost med en klick fikonmarmelad – mycket gott!

* Yuzu lär inte ätas som färsk eftersom den är väldigt sur och fylld med kärnor – den pressas istället till juice, som används till smaksättning av såser, vinäger, drycker och marmelad i de östasiatiska köken. Även yuzufruktens skal tas tillvara och används som dekoration till mat eller i kanderad form.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

 • Jan Ekman says:

  Prövade den nya glöggen både varm och kall och blev rejält besviken. Den smakar ju ingenting! Varken glögg eller något annat. Ser den som ett rejält misslyckande för Systembolaget. Kommer absolut inte rekommendera den till någon.

  • lindavforssell says:

   Oj, tycker du verkligen att den inte smakade nånting? Lustigt hur olika det kan upplevas! Som tur är sortimentet ganska stort, så det borde finnas nånting för alla. God jul på dig!

 • Romario says:

  Äsch, stod just häromdagen i Alko och funderade på vilken glögg man borde välja. Det faktum att denna glögg är gjord på vitt vin, fick mig att avstå och välja Gerstacker Glühwein istället. Kanske man måste våga sig på denna ändå fast under mellandagarna.

  God Jul till alla vinentusiaster!